Архиве категорија: вести

ПОСТИГНУТА САГЛАСНОСТ ВЛАДЕ И СИНДИКАТА РГЗ О ПРЕКИДУ ШТРАЈКА

Predstavnici sindikata Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) i predstavnici Vlade Srbije održali su sastanak na kojem su postigli saglasnost oko pojedinih zahteva i na kojem je dogovoreno da se do petka potpiše usaglašeni Sporazum, što bi omogućilo prekid štrajka zaposlenih. Kako su saopštili predstavnici sindikata, do sastanka je došlo posle protesta ispred zgrade Vlade tokom kojeg su službenici sektora Katastar nepokretnosti uručili zahteve premijerke Ani Brnabić. Sa predstavnicima sindikat RGZ razgovarao je ministar za rad, socijalnu zaštitu i boračka pitanja Zoran Đorđević, šef kabineta premijerke Miloš Popović, direktor RGZ- a Borko Drašković, direktor Agencije za mirno rešavanje radnih sporova i predstavnici ministarstva finansija. „Po nekim pitanjima je postignuta saglasnost dve strane. Наставите са читањем

Подршка Већа СССС запосленима у Геодетском Заводу

Веће Савеза самосталних синдиката Србије даје пуну подршку активностима које води Штрајкачки одбор Републичког геодетског завода у борби за бољи материјални и социјални положај запослених.
Веће је, на данашњој седници, констатовало да су Самостални и Синдикат Независност, нажалост, принуђени да се штрајком, као легалним средством синдикалне борбе, изборе за нарушена права и статус радника Завода.
Веће СССС захтева од надлежних органа да се, кроз преговоре, пронађе оптимално решење и систематски реши проблем зарада и примања запослених у Заводу.
Савез самосталних синдиката Србије ће и убудуће пружати подршку свим синдикалним акцијама које се буду водиле, а које за циљу имају бољи живот запослених.

СССС за општине Алексинац ,Ражањ и Соко Бања дају пуну подршку штрајкачком обору синдикалне организације службе за катастар и непокретности Алексинац.

Обнављање социјално-економског савета у Сокобањи

Едукација у оквиру реализације пројекта „Синдикат и права запослених” у организацији Савеза самосталних синдиката повереништва општине Сокобања, а са циљем обнове рада социјално-економског савета, одржана је у хотелу „Бањица”. Социјално-економски савети се оснивају са циљем успостављања и развоја социјалног дијалога у питањима од значаја за остваривање економских и социјалних слобода и права човека, материјалног, социјалног и економског положаја запослених и послодаваца и услова њиховог живота и рада, развоја културе преговарања и подстицања мирног решавања колективних радних спорова.

– Синдикална централа у Сокобањи, међу првима је још 2005. године формирала социјално-економски савет и то захваљујући подршци тадашње локалне власти и Општег удружења приватних предузетника. Међутим, у претходном периоду синдикати су се поделили и разјединили на територији читаве Републике, њихова моћ је опала што је резултирало омаловажавањем права запослених – рекла је Снежана Радовановић, повереник Савеза самосталних синдиката општине Сокобања.

– Захваљујући разумевању и садашње локалне власти, а на предлог синдиката кренуло се са обновом тог савета на територији општине Сокобања и у оквиру тога одржана је и ова едукација – додала је Радовановић. Наставите са читањем

Извештај Европске кофедерације синдиката

Најновији извештај Европске конфедерације синдиката (ЕKС) открива да су самозапослени – и поред чињенице да већ представљају десетину целокупне радне снаге у Европи – лишени многих права која уживају остали запослени. У неким земљама Уније није им дозвољено да се учлањују у синдикате; не могу колективно преговарати о платама и условима рада; немају приступ благодатима социјалне државе, као што су одсуствовање у случају болести, давања за случај незапослености, породиљско одсуство и пензија.
Извештај посебно истиче негативне примере Бугарске, Мађарске, Пољске, Румуније, Турске и Србије где самозапослени не могу постати чланови синдиката. У Немачкој, Шпанији, Холандији, Шведској, Данској, Ирској, Белгији, Италији и Великој Британији закони који регулишу конкуренцију ограничавају категорије самозапослених који могу да преговарају колективно или отежавају усаглашавање око висине примања позивајући се на то да радници морају да имају једног послодавца.
У Белгији, Бугарској, Kипру, Француској, Немачкој, Италији, Летонији, Литванији, Холандији и Норвешкој, самозапослени немају приступ фондовима за осигурање у случају незапослености.
Ако им се и дозвољава да колективно преговарају, најчешће се ту ради о новинарима, естрадним уметницима и запосленима у култури. У већини земаља потпуно се, међутим, заобилазе гране у којима је број самозапослених изузетно велики, као што су пољопривреда, шумарство, рибарство, грађевинарство и трговина на мало.
ЕKС истиче да с једнаким жаром брани права запослених и самозапослених којима пружа правну помоћ и помаже око обуке, учлањује их у синдикате и укључује у колективне преговоре. Највећу препреку у тој борби представљају закони о конкуренцији које послодавци, у покушају да спрече повећање плата самозапослених и побољшање услови у којима раде, злоупотребљавају.
Извештај се завршава апелом европским институцијама од којих се тражи да уклоне све препреке колективном преговарању самозапослених и израде законски оквир који ће регулисати положај свих радника, без разлике. С друге стране, од националних влада очекују се мере против лажног самозапошљавања и укључивање свих радника у систем социјалне сигурности.

Синдикат Образовања Србије-Штрајк скраћењем часова!

Председница Синдиката образовања Србије мр Валентина Илић упутила је председнику СССС Љубисаву Орбовићу, као и свим председницима гранских синдиката допис у којем их обавештава да од понедељка 24. септембра 2018. године овај синдикат започиње штрајк у складу са законом поводом предлога платних група и разреда.
„У настојању да се запосленима поправи материјални и социјални положај још једном смо принуђени да штрајком укажемо државним органима, као и свеукупној јавности на веома лош положај просветних радника..

МИНИМАЛАЦ ЋЕ ЗА ТРИ ГОДИНЕ ДОСТИЋИ МИНИМАЛНУ ПОТРОШАЧКУ КОРПУ ?

Социјално економски савет Србије прихватио је данас предлог Савеза самосталних синдиката Србије да у наредне три године минимална цена рада достигне висину минималне потрошачке корпе.
Репрезентативни синдикати, послодавци и представници владе постигли су договор да у наредне три године „минималац“ расте више и да се након тог рока изједначи са трошковима минималне потрошачке корпе, који су сада 36.000 динара.
Реч је о значајном помаку који су договорили социјални партнери, који ће у будућности имати финансијски ефекат за који су се од почетка борили синдикати.
На данашњем састанку СЕС-а није постигнут договор о минималној цени рада која би се исплаћивала од наредне године.
Предлог Владе Србије и послодаваца био је да нова минимална цена рада по сату буде 155 динара, односно да повећање износи 8,6 одсто, са чиме се нису сложили СССС И УГС Независност , који су тражили повишицу од 10 одсто.
То значи да ће, ако Влада Србије донесе одлуку о повишици цене радног сата од 8,6 одсто, минимална зарада у 2019. години износити 27.022 динара.
Ове године минимална цена рада по сату износи 143 динара, а минимална зарада, коју прима око 330.000 радника, 24.800 динара.
Законски рок за доношење нове цене рада је 15. Септембар.

Извор СССССрбије

Протест просветара: Скраћени часови четири пута у септембру

Четири репрезентативна синдиката просветних радника најавила су протест за 31. август, као и четири протеста скраћеним часовима током септембра, зато што су незадовољни предложеним решењима за одређивање платних група и разреда.Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић објаснила је да просветари дуго прате најаве реформи платих група и разреда, да последњи Закон о запосленима у јавним службама изузима војску, полицију, Безбедносно-информативну агенцију, државне агенције.

„Најнезадовољнији смо због тога што је највећи број просветних радника у осмој платној групи, њих 98 одсто, где напредовање није могуће. У деветој се налази тек око 1.000 запослених, углавном директора“, рекла је Јанковић и додала да неће престати са штрајковима док се њихови захтеви не испуне.Она је најавила да ће штрајкови бити одржани 3, 11, 19, и 27. септембра и да синдикати очекују уређење те области до краја тог месеца.Председница Синдиката образовања Србије Валентина Илић је навела да је основни захтев да се запослени у јавном сектору са седмим степеном стручне спреме рангирају исто као и у свим другим државним службама, односно да се нађу у деветој платној групи.“(По предложеним прописима) стоји да наставници могу платом да напредују тек за осам година, што би значило да би морали да чекају цео радни век за већи платни разред“.Она је навела и да у предложеним платним разредима у групама нигде нису наведена техничка занимања, попут домара или чистачица, као и да је један од захтева да први, најнижи платни разред буде барем у износу минималне зараде. „Нова решења за директоре школа предвиђају 11. разред, односно просечно повећање зараде од око 56 одсто, чиме би се (сваки појединачно) изједначио са, на пример, прваком балета у Народном позоришту. С друге стране постоје и друге нелогичности, попут оних да лекар специјалиста у дому здравља прима већу плату од лекара са истим звањем у медицинској школи“, наводи Илић. Наставите са читањем

СССС од власти захтева исти третман за све раднике

Савез самосталних синдиката Србије (СССС) оценио је да је недопустиво да се само радницима са бенефицираним радним стажом укину казнени поени за превремено пензионисање и захтева од власти исти третман за све запослене у Србији.

Тај синдикат је у саопштењу навео да нема ништа против да се „пенали“ за превремено пензионисање укину за ватрогасце, полицију, војску, рударе и друге раднике са бенифицираним стажом, али да инсистира да измене Закона о пензијско-инвалидском осигурању важе за све раднике.

Синдикат се огласио поводом најаве министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића да ће до краја године свима који су током радног века имали бенефициран радни стаж бити укинути казнени поени за пензије.

извор; бета

ΑΔΕΔΥ-Трећа успешна донација.

Трећа велика донација Грчког синдиката ΑΔΕΔΥ је успешно реализована .Велика част да отвори објекат је припала председнику СССС за општине Алексинац Ражањ и Соко Бања Добрици Ранђеловић.ΑΔΕΔΥ је на територији општине Алексинац донирао у изградњи три значајна објекта . Два вртића и фискултурна сала у основној школи што је укупна вредност донација око 300000 хиљаде евра. ΑΔΕΔΥ је изградњу реализовао заједно са локалном  самоуправом општине Алексинац .Предшколска установа „Лане” данас је, поред Дана установе и крсне славе Свети Ћирило и Методије, обележила и јубилеј, 40 година постојања и рада. Свечаност је почела отварањем дограђеног дела у централном објекту у Мишићевој улици. Реч је о простору од преко 500 квадратних метара, чиме је установа добила пет радних соба и луткарску радионицу.У плану је отварање пет група, три васпитне и две јаслене.  У овом тренутку имамо око 250 деце на листи чекања у општини.Овом донацијом је решен проблем смештаја деце као и стварање могућности за нова запошљавања.СССС за општине Алексинац Ражањ и Соко Бања се овом приликом још једном захваљује братском синдикату Грчке ΑΔΕΔΥ и Грчком народу на великој солидарности  према нашем народу. СССС за општине Алексинац Ражањ и Соко Бања се захваљује и Синдикату Образовања Србије а посебно бившем председнику Браниславу Павловићу.