Архиве категорија: вести

Bez dogovora oko korekcije minimalca za ovu godinu, vlada predložila povećanje za 2024. godinu

Na današnjem sastanku između pregovaračkih timova reprezentativnih sindikata, vlade i poslodavaca nije postignut dogovor oko minimalne cene rada.

Pregovori su prekinuti jer nije ispunjen zahtev sindikata da se prvo pregovara o korekciji minimalne zarade za ovu godinu, pa tek onda o novoj ceni „minimalca“ za 2024. godinu.

Predstavnici Ministarstva finansija su danas predložili da minimalna cena rada za 2024. godinu bude povećana za 17,8 odsto, odnosno da bude 47.154 dinara.

Oni su, takođe, predložili da se poslodavcima poveća neoporezivi deo zarade sa 21.000 na 25.000 dinara.

Predstavnici Saveza samostalnih sindikata Srbije i danas su ponovili stav da se prvo pregovara o povećanju minimalne cene rada za ovu godinu, kao i da se “minimalac” izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom.

Наставите са читањем

Na Svetski dan dostojanstvenog rada: Radnici su najveće žrtve krize

Kriza, ovog puta skoro svakodnevnog rasta troškova života je nova, ali je stara vest da su radnici u Srbiji, opet, najveće njene žrtve. Iako se svi širom Evrope suočavaju sa konstantnim rastom troškova života, dok vrednost zarada pada, u našoj zemlji se život pretvara u puko preživljavanje.

Ima li kraja poskupljenjima? Upitao je, nedavno, u ime svog članstva i svih građana, Savez samostalnih sindikata Srbije, oštro osuđujući dalje povećanje cena osnovnih životnih namirnica. Ni najavljeno povećanje plata i penzija, koje je već anulirano trenutnom inflacijom, ne uliva nadu u bolje sutra, zbog čega građani Srbije, od kojih veliki broj živi od minimalne zarade, sa zebnjom čekaju dolazak zime i novih nameta.

Takva situacija iziskuje hitne mere i akcije, koje smo već započeli na nacionalnim nivou, ali i globalne, na evropskom, kojima se, takođe, pridružujemo kako bi se uhvatili u koštac sa krizom troškova života i izgradili privrede koje donose rezultate za radnike.

Наставите са читањем

Potpisan Kolektivni ugovor

U kompaniji “Magna Seating” d.o.o. Odžaci juče je potpisan Kolektivni ugovor kod poslodavca. Ugovor su, nakon pregovora i više sastanaka, potpisali predstavnici Sindikalne organizacije samostalnog sindikata ”Magna Seating” Ožaci, ogranak Aleksinac, i menadžment te kompanije. Ugovoru je prethodio protokol o socijalnom dijalogu, zaključen 24.07.2021. godine, sa Samostalnim sindikatom tekstila, kože i obuće Srbije.
U ime Sindikalne organizacije, kolektivni ugovor su potpisali Đurđa Dević i Slavica Bogdanović.

SAMOSTALNI SINDIKAT DOBIO REPREZENTATIVNOST U MAGNA SEATING U ODŽACIMA

26. novembar 2021.  • 2427 Opširnije

Sindikalnoj organizaciji samostalnog sindikata Magna Seating d.o.o. Odžaci utvrđena je reprezentativnost kod poslodavca.

Rešenje o tome, dobijeno 23. novembra, potvrđuje reprezentativnost ove sindikalne organizacije, koja za sada broji 421 člana.

Predsednik Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće Radojko Jovanović rekao je za sajt Saveza samostalnih sindikata Srbije da je porast članstva u usponu i da se, samo nakon dva dana od utvrđene reprezantivnosti, u tu sindikalnu organizaciju učlanilo više od 40 radnika.

Наставите са читањем