Упозорење комуналаца плате или протест!

komunalnciКомуналци и влада ни после више од месец дана преговора нису успели да се договоре о повећању зарада од 7,6 одсто.
За око 68.000 радника у комуналној делатности плате су смањене када и у осталим државним органима, иако су они само индиректни корисници буџета.
Како незванично сазнајемо, предлог Самосталног синдиката запослених у комуналним делатностима о повећању зарада ушао је у нацрт буџета за наредну годину, али је избачен по налогу ММФ. После тога власти су им обећале једнократну помоћ од 25.000 динара, али и о томе се сада ћути.
Милан Грујић, председник тог синдиката, каже за „Новости“ да ће, уколико не буде договора, бити принуђени на радикалније мере, односно на протест испред Владе.
Најтежа је ситуација у комуналним предузећима на југу, каже Грујић.
“Наше плате су за око 20 одсто мање од просечне српске плате. Око петине радника прима само минималац, а просек комуналаца је за 20 одсто нижи и од плате у привреди”.
Према речима нашег саговорника, они су најугроженији сектор, а иако нису корисници буџета, њима су смањене плате и на тај начин пуне буџет.
Он додаје да у комуналној делатности запослени примају у просеку 36.000 динара.
“Комунална делатност се сама издржава, ми продајемо воду, износимо смеће и од тога исплаћујемо плате – каже Грујић. – Због лошег третмана закона о буџетском систему окарактерисани смо као индиректни корисници буџета. Тражимо да се то промени у прописима, пошто је на тај начин нанета велика неправда лјудима који раде најтеже послове”.
Комуналци су заказали први протест за 9. новембар, али пошто је Влада показала волју за преговорима, одложили су га за 29. истог месеца. До великих помака није дошло, тако да Синдикат комуналних делатности најавлјује нови протест запослених.