11. Априла протест предшколаца у Београду

Због лошег материјално-социјалног положаја и бројних проблема са којима се годинама суочавају, запослени у предшколским установама Србије су приморани да одрже протест, како би скренули пажњу јавности и приморали власт да изнађе решење за ову делатност.
Протест, који организују Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања Србије, Синдикат образовања Србије и Грански синдикат просветних радника Србије „Независност“, биће одржан у четвртак, 11. априла, у Београду.
На данашњој конференцији за новинаре ова три синдиката, указано је да је, упркос делатности која је од изузетне важности за друштво и велике одговорности коју имају у обавлјању свог посла, држава остала нема на захтеве запослених и синдиката који их заступају.
Председница Самосталног синдиката предшколског васпитања и образовања Србије, Босилјка Јовановић, рекла је да је забрана запошлјавања довела до смањеног броја извршилаца, да 30 одсто запослених ради на одређено време, да се не плаћа одговарајућа стручна спрема и накнада од три одсто за васпитаче који имају децу са посебним потребама, као и да поједине локалне самоуправе касне са исплатом зарада.


Не поштује се закон у погледу норматива, простора и броја уписане деце, не решава се адекватно проблем боловања, што све заједно доприноси све већем броју хроничних оболјења и порасту најтежих болести, додала је она.
Председница Синдиката образовања Србије, Валентина Илић истакла је да је неопходно да се запослени у предшколским установама третирају као и наставници основних и средњих школа.
„Запослени у овом сектору бесправно су стављени у страну као да нису део образовног система, тако што су свсртани у оне који се финансирају од стране локалне самоуправе, док су сви осталу добили повећање плате од девет процената,“ изјавила је Илић.
Предеседница Одбора предшколаца синдиката Независност Сузана Лазаревић рекла је да се протест не организује само из економских већ и моралних разлога.
“Наше обавезе се нимало не разликују од учитеља и наставника у основним школама, али људи из Министарства просвете не виде да смо део система образовања, мада по свим законима јесмо”, нагласила је Лазаревић.
Протест, под називом „Да ли су предшколци просвета“, почиње у 14 сати на Тргу Николе Пашића, одакле ће кренути шетња до зграде Председништва Србије и министарстава финансија, просвете и државне управе и локалне самоуправе.

Извор вести Синдикат Образовања Србије