Сутра протест пензионера

Председници Удружења синдиката пензионера Србије и Удружења синдиката пензионисаних војних лица позвали су пензионере и запослене да дођу у чевртак на протест у Београду како би изразили незадовлјство због „неморалних и неуставних“ закона који су најстарију популацију довели на ивицу егзистенције, јавлја Н1.
Протест пензионера ће почети у 11 сати на Тргу Николе Пашића у Београду, а учесници ће се потом прошетати до Дома Народне скупштине, Уставног суда и зграде Радио-телевизије Србије.
Председник удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије Јован Тамбурић је објаснио да се протест организује на дан када су пре три године донети спорни закони, међу којима су Закон о привременом уређењу начина исплате пензија, којм су пензије смањене просечно од 10 до 20 посто, а за 1.700.000 пензионера је обуставлјено усклађивање пензија са степеном инфлације и растом БДП.
Тамбурић је апеловао на пензионере да покрену управне и судске поступке против ПИО фонда, због смањена пензија 2014. године.
Председник Удружења синдиката пензионера Србије Михајло Радовић оценио је да су пензионери спорним законом доведени у стање „потпуног сиромаштва и социјалне потребе“.
Према његовим речима, колико су пензионери угрожени најболје говори чињеница да се Влада Србије определила да им да помоћ од 5.000 динара.
Он је рекао и да се протест организује и због промена закона о ПИО фонду, којим је омогућено његово урушавање.
Радовић је рекао да су поднели више инцијатива Уставном суду како би се испитала уставност спорних закона, али да их је суд све одбацио и најавио да ће инцијативе предати Европском суду правде у Стразбуру.
Извор: ФоНет/Данас