Светски дан достојанственог рада, 7. Октобар

На Светски дан достојанственог рада, 7. Октобар, Међународна конфедерација синдиката, која заступа 181 милион радника широм света, указује да један одсто најбогатијих поседује више богатства него остатак планете, док 80 одсто људи прима минималне зараде у својим државама од којих не може достојанствено да живи.
У овој години, када се обележава десетогодишњица тог међународног дана, достојанствен рад мора бити у центру пажње свих, посебно владиних акција усмерених на обнову економског раста и нову глобалну економију која ставља људе на прво место.
Тој светској акцији, која подразумева борбу за минималне плате које осигуравају достојанствен стандард живота и повећање плата за све раднике, придружује се и Савез самосталних синдиката Србије, са захтевом да се и српском раднику омогући да живи од свог рада.
Влада и послодавци у Србији морају да схвате да је достојанствен рад основа достојанственог живота, могућност да се заради плата од које се може живети и доприносити друштву.
Уколико би послодавци незнатно смањили своје огромне профите у корист запослених, дошло би до значајне промене у животима тих људи.
Зато је слоган овогодишњег Дана достојанственог рада „Стоп корпоративној похлепи – свету је потребно повећање плата“!
Како би до тог повећања дошло и у Србији, Савез самосталних синдиката Србије ће наставити да инсистира да се, кроз истински социјални дијалог, преговара са послодавцима и владом о платама и условима рада.