ПРЕДШКОЛЦИ ПОНОВО НА БУЏЕТУ ?

Данас је одржан први радни састанак у Министарству просвете, науке и технолошког развоја на иницијативу Синдиката образовања Србије да се реши дугогодишњи проблем начина финансирања предшколских установа и да се уђе у траг наменским средствима која се различито распоређују по локалним самоуправама.

Састанку су присуствовали министри просвете и рада са сарадницима, представници министарстава локалне самоуправе и финансија, као и представници синдиката. У име Синдиката образовања Србије састанку су присуствовали председница мр Валентина Илић, председник Одбора за предшколско васпитање и образовање Новак Катић, као и правна саветница СОС Николина Маљковић.Основни проблем је начин финансирања предшколских установа и усклађивања основице:

1. за обрачун и исплату плата запослених у предшколским установама у срединама у којима то није реализовано;

2. да се основица усклади до израде новох закона о платама и платним разредима, како би планирано ново повећање плата могло да се примењује на исту основицу за све запослене у предшколским установама.

Усаглашено је да наредни прелазни период (2018. година) буде период када ће се изнаћи модел финансирања предшколских установа из буџета Републике Србије.