ПЕНЗИОНЕРИ ОЧЕКУЈУ ВРАЋАЊЕ МЕСЕЧНИХ ПРИМАЊА

Близу 750.000 пензионера у Србији до краја године очекује да на њихове адресе престану да стижу умањени чекови, односно да се њихова месечна примања врате на ниво од пре 1. новембра 2014. године.
Наиме, Закон о привременом уређивању начина исплате пензија је „усмено“ орочен на 31. децембар 2017. године, али у самом пропису нигде не стоји тај датум, иако се увелико прича о њему.
Ово, за „Новости“, потврђује и Момо Чолаковић, из ПУПС-а, и наглашава да тај датум нигде није уписан као крајњи за умањене чекове.
– Као и за сваки други закон, Скупштина мора да донесе одлуку уколико се он укида – каже Чолаковић.
О томе се још није причало, али се надам да ће пензионери на време бити обавештени. Сматрам да је време да им се узврати за све оно чему су допринели у последње три године. Мислим да пензиони чекови морају да се ускладе на начин који је тренутно најболји могући.
Он објашњава да, уколико се постигне договор с Међународним монетарним фондом, пропис може престати да важи, али ако тога не буде, онда мора да се нађе најповолјније решење. Чолаковић сматра да пензије морају да прате плате и очекује да ће Влада имати разумевања за најстарије у Србији.
У Закону о привременом уређивању начина исплате пензија није наведено колико ће буџет уштедети по основу умањења пезионерских примања већих од 25.000 динара. Али се зна да су из буџета пре три године у Републички фонд за пензијско и инвалидско осигурање стизале дотације у износу од око 45 одсто потребних средстава за исплату пензија. Сада је ситуација много болја и у касу ПИО фонда стиже 33 процента средстава.
За Удружење синдиката пензионера, Закон је у целини неуставан и противан општеприхваћеним правилима међународног права и потврђеним међународним уговорима.
– Не мислим да ће од Нове године, иако се говорило о томе, чекови бити враћени на старо. Па тим новцем се годишње пуни буџет са око 200 милиона динара – каже Милорад Вујасиновић, почасни председник УСПС-а.
– Биће повећане само за онолико колико власт мисли да треба да буду веће. Тражили смо, као удружење, састанак с председником Владе и Министарством за рад по том питању. Пошто нам нису одговорили одлучни смо у томе да идемо далје. Чим Уставни суд одговори на нашу иницијативу, било позитивно или негативно, идемо у Стразбур.
У неколико београдских адвокатских канцеларија с којима смо контактирали кажу да у пракси немају ниједан случај да су пензионери поднели тужбу због умањења пензија, али да свакако они могу да се обрате судовима. Међутим, њихов савет је да се наоружају стрплјењем, јер спор може веома дуго да траје. Очекују да ће најстарији почети да се јавлјају сада, када већина њих сматра да истиче рок за умањење.
Пензије се од новембра 2014. године исплаћију тако што се износ већи од 25.000 динара умањује по стопи од 22 одсто, а они изнад 40.000 динара по стопи од 25 одсто. Тако је, на пример, пензија од 35.000 смањена за 2.200 динара, и простом рачуницом јасно долазимо до заклјучка да је пензионер са овим чеком уштедео држави 79.200 динара. Ономе коме је пензија 50.000 месечно, одузето је 5.800 динара, што је за три године 208.800.