Самостални синдикат културе Србије најавио протест

Самостални синдикат културе Србије и Грански синдикат културе, уметности и медија Независност одржаће 5. децембра у 12 часова јавну седницу испред Владе Србије, док ће сутрадан, 6. децембра, од 12 до 13 часова, запослени обуставити рад у свим установама културе Србије.
То је одлучено на заједничкој седници два синдиката, након што је председница Владе Србије Ана Брнабић објавила да ће повећање од 10 одсто добити само установе које се финансирају из републичког буџета, док ће 9.570 запослених који се финансирају на локалу добити само пет одсто.
Оваквим ставом влада крши законе и Устав, што синдикати неће дозволити и бориће се свим средствима да сви запослени у култури Србије имају исти третман.
Два синдиката су тим поводом данас сазвала конференцију за новинаре, на коју се одазвао само новинар РАДИО БЕОГРАДА 2, док остали медији нису смели или нису хтели да упознају јавност о овом догађају.
То је проузроковало још веће огорчење запослених у култури Србије, јер су се и медији, чији је посао извештавање јавности, оглушили о своју обавезу, и тако постали саучесници у бахатом односу власти према културним радницима.
Синдикати позивају све запослене у култури, и оне који ће добити повећање од 10 одсто, да буду солидарни и дају подршку за 9.570 запослених на ТЗВ. локалу.
Синдикати се истовремено захвалјују Удружењу драмских уметника и председнику Воји Брајовићу за подршку и уклјучивање у протест и скретање пажње јавности.