Комуналци у генералном штрајку!

Смостални синдикат запослених у комунално стамбеним делатностима Србије саопштава да ће сав терет економске кризе у Србији, по свему судећи, носити само комунални радник, за кога једино у 2018. години није предвиђено повећање зарада.
Иако свакодневно мерлјив и видлјив, посебно током временских непогода и великих хаварија, рад комуналаца је најчешће потцењен и то од стране државе која би требало да води рачуна о свим својим грађанима. Посебно због чињенице да комунални сектор пуни буџет и сам исплаћује зараде, које се од 2009. године константно смањују.
Просечна зарада комуналних радника је за 17 одсто мања од просека у Републици, а 27 одсто нижа од примања у јавном сектору, док чак 25 одсто запослених прима зараду у висини „минималца“.
И уместо очекивања да се наредне године неправда барем ублажи повећањем зарада од 10 одсто, као што је то предвиђено за буџетске кориснике из јавног сектора, више од 70.000 запослених у комуналним предузећима Србије остају и далје невидлјиви за владу.
Такав однос власти је постао неодржив и против тога ћемо се борити свим средствима синдикалне борбе. Зато су репрезентативни синдикати – Самостални синдикат запослених у комунално стамбеним делатностима Србије и Грански синдикат јавних саобраћајних и комуналних делатности Независност – одлучили да 5. децембра, у 12 часова, одрже јавну седницу испред Владе Србије.
Уколико захтеви синдиката не буду испуњени, 7. децембра биће организован једносатни штрајк упозорења, док ће 12. децембра стати сва комунална предузећа широм Србије .
Немојте дозволити да грађани Србије трпе због неправде која нам је учињена. Јер, и комунални радници постоје и заслужују болји живот, наводи се у саопштењу синдикат